Natura dostarcza nam niezliczoną ilość składników aktywnych, które można wykorzystać praktycznie w każdej gałęzi przemysłu, w tym także w branży kosmetycznej. Już w starożytności stosowano do pielęgnacji ciała i dla zachowania urody substancje pochodzenia roślinnego, a także wytwarzano pierwsze produkty kosmetyczne. Dzisiaj, po kilkudziesięcioletnim okresie odkryć i badań laboratoryjnych nad syntetycznymi związkami, mogącymi wspomóc naturalne procesy naprawcze zachodzące w skórze, kosmetyki na bazie ziół przeżywają prawdziwy renesans. Powrót do natury ma swoje uzasadnienie – bardziej jednak ufamy surowcom zielarskim, roślinom i składnikom, które znamy z ich właściwości i zastosowania w medycynie ludowej.

Brzoza biała [łac. Betula alba]
Najbardziej rozpowszechnione drzewo w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Posiada charakterystyczną sylwetkę o ażurowej koronie i wyróżniającą białą korę. Kolor ten brzoza zawdzięcza betulinie, substancji o wielokierunkowym, dobroczynnym działaniu. Związek ten jest cennym surowcem kosmetycznym, m.in. ze względu na właściwości regenerujące i przeciwalergiczne. Stąd szczególne zastosowanie w produktach do pielęgnacji skóry wrażliwej, skłonnej do uczuleń.

Nagietek lekarski [łac. Calendula officinalis]
Łacińska nazwa pochodzi od słowa calendula, oznaczającego kalendarz. Kwiaty nagietka bowiem otwierają się o świcie, kiedy wschodzi słońce, a zamykają wieczorem, stąd w dawnej tradycji ludowej były uważane za naturalny barometr. Nagietek od stuleci jest cenionym surowcem zielarskim i kulinarnym, posiada szerokie zastosowanie. Wykazuje m.in. silne działanie gojące, przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz przyspiesza odnowę naskórka, dlatego znajduje zastosowanie w kosmetykach dla cery zanieczyszczonej i trądzikowej. Dzięki właściwościom łagodzącym pielęgnuje także skórę szorstką, popękaną i zniszczoną.

Aloes zwyczajny [łac. Aloe vera]
Od wieków aloes był stosowany miejscowo do leczenia ran i różnych chorób skóry, a doustnie jako środek przeczyszczający. W składzie soku znajduje się naturalny kwas salicylowy o właściwościach przeciwbólowych, ponadto aloes wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, regeneruje komórki całego organizmu. Miejscowo żel aloesowy przykłada się na oparzenia (słoneczne), a także zmiany trądzikowe i łuszczycowe. Posiada właściwości przeciwzapalne, koi zaczerwienienia i podrażnienia, stąd chętnie stosowany w produktach o działaniu łagodzącym.

Rokitnik zwyczajny [łac. Hippophae rhamnoides]
Posiada pomarańczowe lub żółte, soczyste i aromatyczne jagody. W starożytnej Grecji owoce rokitnika dodawano do paszy dla koni, aby miały piękną, lśniącą sierść. Stąd wywodzi się nazwa łacińska krzewu hippophae (hippos – koń; phaos – błyszczący). W Rosji nazywany także syberyjskim ananasem, ze względu na charakterystyczny smak. Stanowi skarbnicę składników odżywczych: witamin (szczególnie C), prowitaminy A, mikro- i makroelementów, karotenoidów. Wykazuje on wybitnie regenerujące i odżywcze działanie na skórę. Olej rokitnikowy jest zaliczany do składników przeciwzmarszczkowych – zalecany jest zwłaszcza do pielęgnacji skóry zniszczonej, przesuszonej, ze zmarszczkami, łuszczącej się, podrażnionej.

Rumianek pospolity [łac. Chamomilla recutita]
Jedno z najbardziej popularnych ziół we współczesnym świecie. Historia jego wykorzystania sięga czasów starożytnych, już wtedy był używany do leczenia bezsenności, przeziębień, bólu gardła, chorób układu pokarmowego (m.in. wrzodów, stanów skurczowych), a także do przemywania ran i oczu. Dziś wiadomo, że za przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, antyalergiczne i gojące właściwości rumianku odpowiadają związki w nim zawarte – azuleny. Stosowany w kosmetykach do pielęgnacji skóry wrażliwej, suchej i podrażnionej, jego łagodne działanie pozwala wykorzystać go w produktach dla dzieci i niemowląt.

Chaber bławatek [łac. Centaurea Cyanus]
Posiada charakterystyczne błękitne kwiaty, wyróżniające się na tle łanów zbóż. W medycynie ludowej wierzono, że kto używa tej rośliny, nie potrzebuje okularów. Niebieski barwnik jest wyodrębniany i używany w kosmetyce, również jako składnik o właściwościach przeciwalergicznych. Ekstrakt z chabra bławatka wykazuje szczególnie dobroczynne działanie na nasze oczy. Jest bogaty w antocyjany, łagodzi stany zapalne, delikatnie rozjaśnia skórę.

Mydlnica lekarska [łac. Saponaria officinalis]
Roślina polna, potocznie zwana “mydlnikiem”, szczególnie cennym surowcem jest korzeń mydlnicy, który posiada szerokie zastosowanie lecznicze, głównie ze względu na zawartość saponin – związków myjących i pieniących. Zewnętrznie wyciąg z korzenia jest stosowany przy różnego rodzaju egzemach i wysypkach. Mydlnica lekarska działa także zmiękczająco i oczyszczająco na skórę, ułatwia przenikanie składników aktywnych w skórze.

Polskim producentem, który postawił na ziołową pielęgnację i tworzenie kosmetyków naturalnych, przyjaznych skórze, jest podkarpacka firma SYLVECO. Jako pierwsza zaczęła wykorzystywać do produkcji niezwykle wartościowy ekstrakt z kory brzozowej, zawierający betulinę i kwas betulinowy. Receptury kosmetyków są opracowywane w oparciu o ugruntowane już działanie dobrze znanych roślin zielarskich, ale także takich, których znaczenie w pielęgnacji twarzy i ciała zostało zapomniane.
W ofercie firmy SYLVECO znajdziemy produkty hypoalergiczne, dedykowane osobom o skórze wrażliwej, skłonnej do podrażnień. Bazą kosmetyków są surowe oleje roślinne o znakomitym powinowactwie do skóry, naturalne masła i oczywiście ekstrakty z roślin zielarskich. Poza wyróżniającym markę składnikiem pochodzącym z brzozy, w kosmetykach SYLVECO znajdziemy wyciąg z nagietka, rumianku, aloesu, mydlnicy lekarskiej, świetlika, bławatka, czy olej z owoców rokitnika.
Niesamowite właściwości wyciągów ziołowych przekładają się na efektywność i skuteczność końcowych produktów, których wygląd świadczy o bogactwie naturalnych składników. Dzięki wysokiej jakości kosmetyków marka SYLVECO zyskuje coraz większą popularność i uznanie.