Ekstrakt z babki lancetowatej


INCI: Plantago Lanceolata Leaf Extract

Babka lancetowata [łac. Plantago Lanceolata]. Znana również pod nazwą babka wąskolistna, była wykorzystywana w lecznictwie już w starożytnych Chinach, Persji i Rzymie. Wówczas stosowano ją jako okłady na trudno gojące się i wrzodziejące rany. Sok ze świeżych liści babki łagodzi objawy świądu i bólu po użądleniach os, komarów, pszczół. Liście babki są źródłem garbników, śluzów, flawonoidów, krzemu, cynku i witaminy C. Na skórę i błony śluzowe działa przede wszystkim przeciwzapalnie, antyseptycznie i osłaniająco. Przyspiesza gojenie ran i regenerację naskórka. Wykazuje właściwości antybiotyczne, łagodzące.