Ekstrakt z podbiału pospolitego


INCI: Tussilago Farfara Leaf Extract

PODBIAŁ POSPOLITY – bylina, kwitnąca wiosną, która dawniej nazywana była m.in.: oślą stopą, czy końskim kopytem, obecnie ceniona ze względu na właściwości powlekające i ochronne. Posiada charakterystyczne ulistnienie i żółte kwiaty podobne do mniszka lekarskiego. Liście zawierają duże ilości śluzów (8-10%) i garbników (5%), a także olejek eteryczny, flawonoidy i fitosterole. Stanowią również bogactwo soli mineralnych, przede wszystkim cynku, manganu i potasu. Ekstrakt z podbiału ma działanie zmiękczające i uelastyczniające skórę, zapobiega nadmiernemu rogowaceniu naskórka i reguluje czynności gruczołów łojowych. Wywar z liści stosuje się w profilaktyce łupieżu, przy osłabionych, wypadających włosach, zapobiega również ich przetłuszczaniu się.

Ekstrakt z liści podbiału pospolitego zawiera glikozydy, śluzy, kwasy organiczne, substancje garbnikowe, inulinę, olejki eteryczne. Tworzy na skórze powłokę ochronną, nawilża, łagodzi podrażnienia. Stosuje się przy świądzie, reguluje funkcje gruczołów tłuszczowych, stymuluje wzrost włosów.