Guma guar


INCI: Cyamopsis Tetragonoloba Gum

Guma guar – należy do rodziny motylkowatych i jest uprawiana głównie na subkontynencie indyjskim. Gumy pochodzące z bielma ziarna zawierają głównie hydrokoloidalne polisacharydy o dużej masie cząsteczkowej, białko i błonnik. Przesiane i zmielone bielmo na postać białego lub żółtawego, praktycznie bezwonnego proszku. Guma guar, dodana do wody, tworzy roztwory koloidalne o dużej lepkości. W kosmetykach wykorzystywana jest jako zagęstnik oraz stabilizator emulsji. Ułatwia rozczesywanie włosów.

 

Produkty powiązane: