Korund


INCI: Alumina

Korund mikrokrystaliczny – kryształ, organiczny związek chemiczny, dokładnie tlenek glinu, jest jednym z najmocniejszych materiałów ściernych. Używany w kosmetologii w jednym z rodzajów mikrodermabrazji (to mechaniczny peeling z użyciem głowicy pokrytej tym kryształem, pozwala na precyzyjne ścieranie wierzchnich warstw naskórka). W kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji domowej przynosi zadowalające efekty złuszczania naskórka.