INCI: Alumina Silicate

Krzemian glinu – należy do grupy naturalnych minerałów, tworzących skorupę ziemską. W kosmetyce krzemian stosowany jest jako wypełniacz, środek matujący lub delikatnie ścierający. Jest to naturalna substancja przeciwzbrylająca, ponadto może także pełnić funkcję nośnika. Powstaje w wyniku wietrzenia glinowych minerałów (skalenia, kwarcu, miki). Krzemian glinu jest substancją nieszkodliwą.