Kwas migdałowy


INCI: Mandelic Acid

Kwas migdałowy – należy do grupy kwasów alfa-hydroksylowych (AHA), o działaniu złuszczającym, antybakteryjnym i przeciwstarzeniowym. W naturze kwas ten występuje w gorzkich migdałach (Amygdalus Communis var Amara), z których to w wyniku kontrolowanej hydrolizy otrzymuje się kwas migdałowy stosowany zarówno w kosmetyce, jak i farmacji. Reguluje odnowę komórkową, złuszczając wierzchnie warstwy naskórka, tym samym poprawia strukturę i koloryt skóry oraz działa przeciwzmarszczkowo, z drugiej strony wykazuje silne działanie antybakteryjne, dzięki temu łagodzi stany zapalne skóry, goi wypryski i zmiany trądzikowe. Jest to kwas AHA, który najsilniej stymuluje produkcję kwasu hialuronowego w skórze.