Kwas mlekowy


INCI: Lactic acid

Kwas mlekowy – kwas należący do grupy hydroksykwasów (AHA), o działaniu złuszczającym, nawilżającym. Występuje w kwaśnym mleku, jogurcie, żurku, kiszonce. Jest jednym z głównych składników NMF (naturalnego czynnika nawilżającego w skórze i włosach). Forma lewoskrętna jest biologicznie aktywna. Posiada większą cząsteczkę od kwasu glikolowego, działa łagodniej i jest bezpieczniejszy. Wykazuje także lepsze, niż kw. glikolowy, działanie przeciwstarzeniowe.

Właściwości kwasu mlekowego:

  • poprawia koloryt i strukturę skóry
  • stymuluje produkcję ceramidów
  • wpływa na produkcję kolagenu
  • spłyca drobne zmarszczki powierzchniowe
  • pomaga w redukcji przebarwień
  • odblokowuje pory i działa antybakteryjnie

Pałeczki kwasu mlekowego oraz produkty ich metabolizmu pozwalają utrzymać mikroflorę bakteryjną miejsc intymnych, gdzie fizjologiczne pH wynosi od 3.6 do 4.5. Dzięki temu możliwa jest ochrona przed podrażnieniami, a przede wszystkim przed rozwojem niepożądanych drobnoustrojów.

Produkty powiązane: