Leksykon składników

Masło karite (Shea)

INCI: Butyrospermum Parkii Seed Butter


Masło Shea (Butyrospermum Parkii (Shea Butter) Fruit), inaczej masło karite, jest wytwarzane z owoców drzewa masłowego (masłosza). Zawiera w swoim składzie kwasy tłuszczowe oraz witaminy A, D, E i F, a także lateks. Masło karite ma postać dość twardej masy, która staje się płynna pod wpływem temperatury ciała.


Właściwości masła:



  • charakteryzuje się wysoką zawartością składników niezmydlających się, dlatego długo pozostaje w warstwach skóry - trudno go zmyć mydłem lub wodą,

  • chroni i wzmacnia cement komórkowy warstwy rogowej skóry, przez co poprawia się jej elastyczność,

  • jest naturalnym filtrem, chroniącym przed niekorzystnym działaniem promieniowania UVA i UVB

  • występujące w nim substancje posiadają właściwości gojące rany i zmiękczające skórę,

  • zapobiega pierzchnięciu i pękaniu skóry,

  • zmniejsza świąd, dobrze natłuszcza skórę, co jest bardzo istotne w przypadkach alergii, łuszczycy i dermatoz

  • używane jet do pielęgnacji włosów, zapobiega tworzeniu się łupieżu.

Produkty zawierające Masło karite (Shea)