Leksykon składników

Olej jojoba

INCI: Simmondsia Chinensis Seed Oil


Olej jojoba (Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil) jest płynnym woskiem, o złoto-żółtym zabarwieniu, zastyga w temperaturze poniżej 7 stopni C. Otrzymuje się go z nasion krzewu jojoba. Składa się głównie z nasyconych i nienasyconych alkoholi i kwasów tłuszczowych. Olej jojoba zawiera również witaminy A, E i F, a także skwalen i fitosterole.


Właściwości oleju:



  • łatwo przenika przez naskórek, wykazuje duże powinowactwo do cementu międzykomórkowego, dzięki czemu naprawia jego strukturę,

  • działa zmiękczająco, uelastycznia i chroni zewnętrzną warstwę skóry przed szkodliwym działaniem czynników atmosferycznych,

  • opóźnia procesy rogowacenia, przeciwdziała powstawaniu zaskórników, a także zmniejsza wydzielanie łoju, dlatego jest szczególnie polecany do cery trądzikowej,

  • przyspiesza regenerację skóry i spowalnia procesy starzenia,

  • nawilża i odżywia suche, słabe i zniszczone włosy

Produkty zawierające Olej jojoba