Leksykon składników

Olej laurowy

INCI: Laurus Nobilis Oil


Olej laurowy (Oleum Lauri, Laurus nobilis Oil) wytwarzany jest z liści wawrzynu szlachetnego (drzewa laurowego). Posiada ciemnozieloną barwę oraz intensywny zapach. W temperaturze pokojowej ma stałą konsystencję, natomiast pod wpływem ciepła topi się. W składzie występują gównie związki z grupy terpenów (m.in. cyneol, geraniol, eugenol).


Zastosowanie olejku:



  • dzięki właściwościom rozgrzewającym zmniejsza bóle stawów i napięcie mięśni, rozszerza drobne naczynia krwionośne,

  • może być stosowany w przypadku zwichnięć i opuchnięć ścięgien,

  • jest pomocny w leczeniu trądziku i stanów zapalnych skóry - działa oczyszczająco, ściągająco, bakteriobójczo i bakteriostatycznie,

  • skutecznie likwiduje łupież, świerzb i inne choroby grzybicze,

  • zawarty w oleju chlorofil wspomaga gojenie raz i łagodzi objawy łuszczycy,

  • pielęgnuje włosy i paznokcie

Produkty zawierające Olej laurowy