Leksykon składników

Olej rokitnikowy

INCI: Hippophae Rhamnoides Oil


Olej rokitnikowy (Hippophae rhamnoides Oil, Seabuckthorn Berry Oil) pozyskuje się z owoców „ananasa syberyjskiego”, czyli rokitnika zwyczajnego. Jest to ciemnopomarańczowy olej o charakterystycznym zapachu i smaku – prawdziwe bogactwo witamin i mikroelementów. Wśród aktywnych biologicznie składników znajdują się flawonoidy (kwercetyna i rutyna), karotenoidy (beta-karoten) w ilości 189 mg/100 g, kwas foliowy, witaminy A, C, E, K, prowitamina D, garbniki, sole żelaza, boru, manganu, kwasy owocowe i tłuszczowe.


Zawartość witaminy C jest aż 15-krotnie wyższa niż w owocach pomarańczy (średnio ok. 695 mg/100 g oleju).


Zastosowanie oleju:



  • stymuluje procesy regeneracji i ziarninowania naskórka, co ma szczególnie znaczenie w przypadku oparzeń i odmrożeń,

  • posiada właściwości uśmierzające ból,

  • przyspiesza gojenie się ran - wspomaga leczenie odleżyn, owrzodzeń, egzem i wyprysków powstałych na tle alergicznym,

  • dzięki wysokiej zawartości karotenoidów oraz witaminy E posiada zdolność częściowej absorpcji promieniowania słonecznego, a także eliminowania wolnych rodników,

  • z uwagi na intensywne zabarwienie nadaje skórze zdrowy koloryt,

  • jest zaliczany do składników przeciwzmarszczkowych – zalecany jest zwłaszcza do pielęgnacji skóry zniszczonej, przesuszonej, ze zmarszczkami, łuszczącej się, podrażnionej,

  • poprawia stan włosów dodając im połysku, zapobiega ich wypadaniu

Produkty zawierające Olej rokitnikowy