Leksykon składników

Olej sojowy

INCI: Glycine Soja Oil


Olej sojowy (Glycine Soja (Soybean) Oil) jest wytwarzany z nasion soi zwyczajnej. Stanowi cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, ponadto zawiera dużą ilość flawonoidów, lecytyny, fitosteroli i witaminy E.


Właściwości oleju:



  • odbudowuje naturalną barierę ochronną skóry, przywraca jej poziom właściwego nawilżenia, jest dobrze wchłaniany,

  • wygładza i uelastycznia, zalecany jest do każdego rodzaju skóry,

  • dzięki zawartości witaminy E posiada właściwości silnie antyutleniające,

  • łagodzi stany zapalne skóry (AZS, łuszczyca, egzemy), przyspiesza gojenie podrażnień,

  • reguluje nadmierne wydzielanie łoju oraz zmniejsza rozszerzone pory.

Produkty zawierające Olej sojowy