Leksykon składników

Olej ze słodkich migdałów

INCI: Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil


Olej ze słodkich migdałów (Prunus amygdalus dulcis (Sweet Almond) Oil) wytłacza się z nasion owoców drzewa migdałowego (odmiany słodkiej, migdału zwyczajnego). Jest bogaty w kwasy tłuszczowe, proteiny, sole mineralne, witaminy z grupy B, a także A, D i E. Posiada bursztynowy kolor oraz lekki charakterystyczny zapach.


Właściwości oleju:



  • jest środkiem wyjątkowo delikatnym, neutralnym, nie powoduje alergii, poleca się go w pielęgnacji niemowląt i dzieci

  • przeciwdziała pojawieniu się rozstępów, dlatego jest szczególnie zalecany kobietom w ciąży, w trakcie i po kuracjach odchudzających,

  • łatwo wnika w skórę, ma bardzo wysokie zdolności jej nawilżania i wygładzania,

  • zmiękcza i odżywia skórę, rozprowadzony nie daje efektu ciężkości,

  • znakomicie pielęgnuje skórę wrażliwą, suchą i bardzo suchą (u ludzi w podeszłym wieku), przeciwdziała starzeniu się skóry,

  • wspomaga leczenie egzemy, łuszczycy, AZS,

  • stanowi doskonałą odżywkę do suchych i zniszczonych włosów, nadaje im połysk i zapobiega rozdwajaniu się końcówek

Produkty zawierające Olej ze słodkich migdałów