Leksykon składników

Olejek rumiankowy

INCI: Chamomila Recutita Oil


Olejek rumiankowy (Chamomilla recutita Oil, Chamomile Oil) to olejek eteryczny pozyskiwany z kwiatostanu rumianku pospolitego. Charakteryzuje się ciemnoniebieskim zabarwieniem. Zawiera takie substancje czynne jak chamazulen, α-bisabolol, mircen, spiroeter. Substancje te warunkują działania terapeutyczne olejku.


Właściwości olejku:



  • wykazuje silne działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe polegające na hamowaniu wyzwalania endogennej histaminy, pobudzaniu czynności układu siateczkowo-śródbłonkowego oraz fagocytarnej aktywności leukocytów,

  • jest pomocny w przypadku zranień, owrzodzeń, żylaków, odleżyn, wyprysków, podrażnień błon śluzowych,

  • posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzyicze,

  • działa na skórę oczyszczająco, pielęgnuje skórę wrażliwą, czerwoną i spękaną,

  • bardzo pomocny przy alergii, egzemie, pokrzywkach, suchej skórze, łuszczącej się i swędzącej lub gdy pojawiają się zaczerwienienia albo plamy,

  • wcierany we włosy hamuje odczyny autoimmunologiczne w obrębie cebulek, powstrzymując wypadanie włosów

Produkty zawierające Olejek rumiankowy