Leksykon składników

Witamina E

INCI: Tocopheryl Acetate


Witamina E - w postaci octanu tokoferolu, posiada wysoką zdolność neutralizowania wolnych rodników, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, chroni przed zniszczeniem lipidy naskórka, włókna kolagenowe i elastynowe, dzięki czemu znacznie spowalnia procesy starzenia się skóry.


Witamina E pomaga w leczeniu dolegliwości skórnych, między innymi przy tzw. plamach starczych, czyli przebarwieniach skory pojawiających się u starszych osób głównie na dloniach. Tokoferol nie tylko zapobiega powstawaniu tych plam, ale także w pewnym stopniu pomaga je zlikwidować. Witamina E przyspiesza powstawanie nowej tkanki po oparzeniach czy innych zranieniach, a także chroni przed działaniem promieniowania UVB. Korzystnie działa w leczeniu grzybic.

Produkty zawierające Witamina E