Masło kakaowe


INCI: Theobroma Cacao Seed Butter

Masło kakaowe (Theobroma Cacao Seed Butter) uzyskuje się przez wytłoczenie tłuszczu z nasion kakaowca. Jest twarde, kruche, o charakterystycznym, przyjemnym kakaowym zapachu. Topi się pod wpływem ciepła ciała. Obecne w maśle kwasy tłuszczowe są niemal identyczne z tymi znajdującymi się w warstwie rogowej naskórka, dlatego jest ono doskonale wchłaniane i tolerowane przez skórę. Zawiera ponadto witaminy, mikroelementy, takie jak potas, magnez, wapno i żelazo, a także antyoksydanty neutralizujące działanie wolnych rodników.

Właściwości masła:

  • pomaga w zredukowaniu rozstępów oraz rozjaśnieniu blizn,
  • jest bardzo skutecznym emolientem, wykazuje działanie natłuszczające, nawilżające oraz ochraniające,
  • zawarte w nim witaminy i minerały odżywiają i regenerują skórę, nadają jej gładkość,
  • może być stosowane do opalania, pozwala osiągnąć ładny, zdrowy koloryt cery,
  • likwiduje stany zapalne skóry, przyspiesza procesy gojenia się uszkodzeń i oparzeń,
  • ma właściwości odmładzające i chroni skórę przed powstawaniem zmarszczek.