Olej rycynowy


INCI: Ricinus Communis Seed Oil

Olej rycynowy – olej tłoczony z nasion rącznika pospolitego. Zawiera ok. 80% kwasu rycynolowego, który hamuje rozwój wielu bakterii, wirusów, pleśni i drożdży, działa przeciwapalnie. Jest bardzo dobrym emolientem (nie wysycha, dobrze nawilża i chroni skórę przed utratą wody i szkodliwymi czynnikami). Zmiękcza skórę, włosy, rzęsy i brwi pokrywając je warstwą ochronną. Poprawia kondycję i wygląd włosów, brwi, rzęs i paznokci. Jest pomocny w walce z łojotokiem. Stosowany jest jako składnik nadający połysk w szminkach i pomadkach do ust.