Olej słonecznikowy


INCI: Helianthus Annus Seed Oil

SŁONECZNIK ZWYCZAJNY – jednoroczna roślina oleista, rosnąca do wysokości nawet 2.5 metra. Pochodzi z Ameryki Północnej, a do Europy została sprowadzona w XVI wieku. Najbardziej charakterystyczną, a jednocześnie dekoracyjną częścią jest kwiatostan o żółtych języczkowatych kwiatach. Posiadają one sporą ilość karotenoidów, flawonoidów i są cenione ze swoich właściwości regenerujących. Z nasion słonecznika pozyskuje się wartościowy olej, który jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, steroli i tokoferoli.