Olej z nasion czarnej porzeczki


INCI: Ribes Nigrum Seed Oil

Olej z nasion czarnej porzeczki – bogaty w cenne kwasy tłuszczowe. Stosowany wspomagająco przy łuszczycy, egzemie, trądziku, łupieżu, wypadaniu i łamliwości włosów. Stosowany w preparatach po opalaniu i kosmetykach do pielęgnacji włosów. Posiada właściwości przeciwzapalne i ochronnie. Dodatkowo zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Jest przeciwalergiczny. Olej z pestek czarnej porzeczki to również bogate źródło antyoksydantów, w tym antocyjanin, które odpowiadają za ciemne zabarwienie oleju oraz pełnią funkcje naturalnych filtrów przeciwsłonecznych.