Olej z pestek moreli


INCI: Prunus Armeniaca Kernel Oil

Olej z pestek moreli – intensywnie nawilża, odżywia i ujędrnia. Opóźnia procesy starzenia i wspomaga regenerację skóry, skutecznie niweluje swędzenie suchej skóry, i zabezpiecza ją przed wysychaniem. Olej pozyskiwany z pestek moreli zawiera kwasy tłuszczowe takie jak: linolowy, palmitynowy i oleinowy. Pozyskiwany jest z wyciskania lub wyciągania pestek z owoców. Jest niestabilny chemicznie, dlatego ważne jest jego przechowywanie. Stosowany w preparatach pielęganycjnych np. jako olejek do kąpieli, czy masażu i kosmetyce kolorowej. Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni, przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy.