Olej z wiesiołka


INCI: Oenothera Biennis (Evening Primrose) Seed Oil

Olej z wiesiołka (Oeonthera Biennis (Evening Primrose) Seed Oil) otrzymuje się przez wytłaczanie na zimno nasion wiesiołka dwuletniego. To jeden z najcenniejszych olejów kosmetycznych o wysokiej zawartości biologicznie czynnych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT): alfa-linolowego w ilości do 79% oraz gamma-linolenowego (GLA) w ilości do 12%. Olej z wiesiołka zawiera również saponiny, polifenole i glikolipidy. Ma zabarwienie lekko żółtawe do zielonkawego.

Właściwości oleju:

  • kwas GLA w skórze przekształca się w prostaglandyny, które wykazują działanie regulujące, przeciwzapalne, przeciwalergiczne i ochronne,
  • jest naturalnym przeciwutleniaczem, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry,
  • poprawia strukturę i wygląd skóry, zwiększa jej elastyczność i wyrównuje koloryt,
  • wspomaga leczenie podrażnień skóry, AZS, łuszczycy,
  • zawarte w oleju kwasy NNKT działają bakterio- i grzybostatycznie, dlatego polecany jest do pielęgnacji cery trądzikowej,
  • wzmacnia włosy i paznokcie.