Olejek geraniowy


INCI: Pelargonium Graveolens Oil

Olejek geraniowy – pozyskiwany z kwiatów pelargonii wonnej, znany z zapachu różanego i geranium.  Olejek polecany jest w kosmetykach do pielęgnacji zarówno skóry suchej, jak i tłustej. Reguluje wydzielanie sebum, poprawia elastyczność skóry. Stymuluje układ limfatyczny, uwalniając nadmiar wody, łagodząc obrzęki i zmniejszając cellulit. Uspokaja podrażnioną skórę, zmniejsza trądzik przyspiesza gojenie wyprysków.