Olejek rozmarynowy


INCI: Rosmarinus Officinalis Oil

Olejek rozmarynowy (Oleum Rosmarini, Rosmarinus Officinalis Oil, Rosemary Oil) pozyskuje się z krzewu rozmarynu. Zawiera głównie eukaliptol, borneol, estry borneolu, kamforę, pinen, verbenon, terpineol, kamfen, eugenol.

Właściwości olejku:

  • hamuje rozwój bakterii i grzybów patogennych,
  • powoduje przekrwienie skóry, jej rozgrzanie i miejscowe znieczulenie, co daje efekt przeciwbólowy i przeciwświądowy,
  • przyspiesza regenerację chorych tkanek, usuwa z nich szkodliwe metabolity,
  • jest silnych antyutleniaczem,
  • posiada również właściwości przeciwzapalne, antymutagenne, przeciwhistaminowe, zmniejszając objawy alergii