Olejek z drzewa herbacianego


INCI: Melaleuca Alternifolia Leaf Oil

Olejek z liści drzewa herbacianego – pozyskiwany w procesie destylacji z parą wodną liści i gałązek drzewka herbacianego (występuje w Australii). Jest najbardziej znanym olejkiem o właściwościach bakteriobójczych, grzybobójczych i wirusobójczych. Jako jeden z nielicznych może być stosowany bezpośrednio na skórę. Bardzo skuteczny przy zmianach trądzikowych.