Rumianek pospolity


INCI: Chamomilla Recutita

RUMIANEK POSPOLITY – jedno z najbardziej popularnych ziół we współczesnym świecie. Historia jego wykorzystania sięga czasów starożytnych, już wtedy był używany do leczenia bezsenności, przeziębień, bólu gardła, chorób układu pokarmowego (m.in. wrzodów, stanów skurczowych), a także do przemywania ran i oczu. Dziś wiadomo, że za przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, antyalergiczne i gojące właściwości rumianku odpowiadają związki w nim zawarte – azuleny. Stosowany w kosmetykach do pielęgnacji skóry wrażliwej, suchej i podrażnionej, jego łagodne działanie pozwala wykorzystać go w produktach dla dzieci i niemowląt.