Tlenek cynku


INCI: Zinc Oxide

Tlenek cynku – posiada właściwości ściągające, przeciwzapalne, osuszające. Ponadto spełnia rolę naturalnego, fizycznego, fotostabilnego filtra przeciwsłonecznego. Działa na zasadzie lustra, tj. odbija promieniowanie UV, nie przenikając do skóry. Stanowi jednocześnie ochronę przeciwko promieniom UVB, UVA i UVC. Jest to składnik bezpieczny, nietoksyczny, nie wywołuje odczynów alergicznych.