Wosk carnauba


INCI: Carnauba Wax

Wosk Carnauba (Cera carnauba, Carnauba Wax) jest to naturalna żywica roślinna pozyskiwana z liści palmowych Copernicia cerifera. Ma postać miodowożółtych płatków o charakterystycznym zapachu. Jest najtwardszym woskiem kosmetycznym o dużej stabilności.

Właściwości wosku:

  • nadaje skórze połysk i elastyczność,
  • ma działanie natłuszczające i zmiękczające,
  • zapobiega wysuszaniu skóry tworząc na jej powierzchni warstwę ochronną,
  • stosowany w kosmetykach przede wszystkim jako regulator konsystencji i lepkości