📦 Dostawa już od 8,99 zł
📦 Dostawa już od 8,99 zł
Promocje
Menu
Produkty
Szukaj

INCI: Benzyl Alcohol

 Alkohol benzylowy 

Alkohol aromatyczny, nazywany inaczej fenylometanolem. W postaci estrów występuje naturalnie w wielu olejkach eterycznych (z róży, jaśminu, hiacyntu). Alkohol benzylowy jest bezbarwną cieczą, słabo rozpuszczalną w wodzie. Składnik ten został zaaprobowany przez organizacje certyfikujące kosmetyki naturalne i organiczne. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

  •       składnik kompozycji zapachowych
  •       konserwant, uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów
  •       rozpuszczalnik dla innych substancji hydrofilowych w kosmetyku
  •       regulator lepkości
Scroll to Top