Promocje
Menu
Produkty
Szukaj

Jak skutecznie nawadniać organizm latem?

Odpowiednie nawodnienie jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Woda gwarantuje prawidłowy przebieg procesu trawienia, odpowiada za zachowanie właściwej temperatury ciała, zapewnia ruchliwość stawów, bierze udział w usuwaniu toksyn oraz jest kluczowa w przebiegu większości reakcji zachodzących w ustroju. O tym jak jest ona ważna może świadczyć także fakt, że występuje we wszystkich naszych tkankach – we krwi w 94%, mózgu i mięśniach w 75%, zaś w kościach w ilości 22%. W zależności od wieku i płci stanowi aż 50-70% masy ciała człowieka.

Jak skutecznie nawadniać organizm latem? – Ile i jak? 

Powinniśmy wypijać od 1,5 – 2 litrów płynów dziennie, co przekłada się na 6 do 8 pełnych szklanek wody. Na pierwszy rzut oka wypicie tak dużej ilości może okazać się czymś niewykonalnym. Na szczęście opracowano proste zasady picia płynów, które pozwolą nam uzupełnić ich zalecaną ilość w diecie. Płyny należy spożywać w ciągu dnia systematycznie i powoli, nawet gdy nie odczuwamy pragnienia. Dzięki temu stopniowo uzupełniamy ubytki, a nasz organizm będzie w stanie dostarczoną wodę prawidłowo zagospodarować. Dodatkowo warto zacząć dzień od szklanki wody oraz wypić ją tuż przed kąpielą oraz przed zaśnięciem. Ważnym trikiem pozwalającym na zwiększenie ilości wypijanych płynów jest także trzymanie szklanki wody w zasięgu ręki i oka, co będzie nam przypominać o jej regularnym przyjmowaniu. I co najistotniejsze – należy pamiętać, że źródłem wody w naszej diecie są także produkty spożywcze. Pod tym względem wyróżniają się owoce: truskawki, arbuz, grejpfrut, melon, ananas, warzywa: cukinia, pomidor, ogórek, kapusta, a także produkty mleczne, tj.: mleko, kefir, maślanka i jogurt.  

Jak skutecznie nawadniać organizm latem? – Jaką wodę wybrać? 

Dla naszego zdrowia ważne jest nie tylko to, ile wody wypijamy, ale również jaką wodę wybieramy. Rynek spożywczy obfituje w dużą ilość różnych rodzajów wód. Dostępne są zarówno wody źródlane, mineralne, stołowe i lecznicze. Po którą więc warto sięgnąć?  
  • Woda źródlana – butelkowana jest zaraz po wydobyciu z podziemnych źródeł. Zawiera zazwyczaj do 500 mg składników mineralnych w 1 litrze; 
  • Woda mineralna – nisko-, średnio- lub wysokozmineralizowana zawiera około 1000 mg/l składników mineralnych; 
  • Woda stołowa – otrzymana jest w wyniku połączenia naturalnej wody źródlanej z wodą mineralną lub różnymi składnikami mineralnymi; 
  • Woda lecznicza – zawiera poniżej 1000 mg/l składników mineralnych, posiadając przy tym jeden bądź więcej składników farmakodynamicznie czynnych.  
Spośród wymienionych wód, jedynie woda źródlana ze względu na swój neutralny charakter może być wykorzystywana praktycznie przez każdego, niezależnie od stanu zdrowia i wieku. Ograniczonemu wykorzystaniu podlegają za to wody lecznicze. Mogą być one stosowane tylko w danych jednostkach chorobowych, przy zachowaniu ściśle określonego dziennego spożycia, najlepiej kontrolowanego przez lekarza. Przyjmowanie wody mineralnej zależne jest natomiast od stopnia jej mineralizacji. Do codziennego spożycia najlepiej wybierać wody nisko- lub średniozmineralizowane. Wody wysokozmineralizowane przeznaczone są głównie dla osób aktywnych fizycznie lub pracujących w uciążliwych warunkach termicznych.  

Jak skutecznie nawadniać organizm latem? – Zbyt mało i zbyt dużo 

W celu zapewnienia prawidłowego nawodnienia organizmu konieczne jest stałe dostarczanie właściwej podaży płynów. Przy ich zbyt małej ilości może szybko dojść do odwodnienia, które z kolei prowadzi do poważnych zaburzeń stanu zdrowia. Jak jednak rozpoznać, że jesteśmy odwodnieni? Pierwszym sygnałem jest znak, że chce nam się pić. Jeżeli zlekceważymy ten bodziec, dochodzi w organizmie do szeregu niekorzystnych zmian. Obniża się sprawność fizyczna, pogarsza termoregulacja, następuje zmniejszenie apetytu. Przy utracie płynów na poziomie 4% wymienionym objawom zaczynają towarzyszyć bóle głowy, drażliwość, zaburzenia koncentracji oraz senność. Jeśli deficyt płynów przekroczy 8% może dojść nawet do zgonu. Na odwodnienie są szczególnie wrażliwe niemowlęta, w przypadku których dzienna utrata płynów może wynosić nawet 15% ich całkowitej masy ciała. Wysokie ryzyko odwodnienia występuje także u osób starszych, co z kolei wynika z odczuwania pragnienia na poziomie mniejszym niż zapotrzebowanie fizjologiczne.   Równie groźne, co niedostateczne jest nadmierne spożycie płynów. Przyjęcie dużej ilości wody o wysokiej zawartości składników mineralnych może doprowadzić do zaburzenia równowagi gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu. Szczególnie szkodliwe może być także przyjęcie znacznej ilości płynów przez osoby cierpiące na niewydolność nerek. Narząd ten u osób zdrowych jest w stanie przefiltrować 0,7-10,0 l płynów na godzinę. Przy jego ograniczonej funkcjonalności konieczne jest zmniejszenie ilości wypijanych płynów.   

Jak skutecznie nawadniać organizm latem? – Co znajdziemy w wodzie? 

W wodzie mineralnej może występować nawet 70 różnych składników. Praktyczne znaczenie ma jednak zaledwie kilka z nich. Są to wapń, magnez, wodorowęglany, chlorki, sód, siarczany oraz dwutlenek węgla. Przed zakupem butelki wody warto zatem spojrzeć na jej etykietę. Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze muszą bowiem omijać wodę, która zawiera dużo sodu. Pacjenci ze zdiagnozowaną osteoporozą powinni wybierać wodę, która ma najwięcej wapnia. Osoby z kamicą nerkową muszą natomiast spożycia takiej wody unikać. Dla organizmu człowieka duże znaczenie mają wodorowęglany obecne w wodzie. Przynoszą one szybką ulgę osobom cierpiącym na nadkwasotę oraz korzystnie wpływają na ustrój w pierwszych stadiach cukrzycy. Pozytywne działanie na organizm wykazują także wody siarczanowe. Poprawiają one funkcjonowanie wątroby, wykazują pozytywne działanie w stanach zapalnych dróg moczowych oraz obniżają zawartość cukru we krwi. Pozostałe składniki wód mineralnych, m.in. takie jak: potas, mangan, brom, cynk i miedź występują w bardzo małych ilościach. Powszechnym przekonaniem panującym wśród konsumentów jest stwierdzenie, że woda gazowana szkodzi. Spożycie wody gazowanej należy znacznie odgraniczyć bądź nawet wykluczyć, ale w przypadku występowania zaburzeń trawienia, nadkwasoty oraz chorób gardła i strun głosowych. U pozostałych osób woda gazowana przynosi uczucie orzeźwienia oraz szybko gasi pragnienie. Ponadto jest ona bardziej stabilna pod względem bakteriologicznym w porównaniu do wody niegazowanej. Okres przydatności do spożycia wody niegazowanej wynosi zaledwie 3 miesiące, zaś wody gazowanej – 12 miesięcy. Znacząca jest również różnica przydatności wody do spożycia po jej otwarciu. W temperaturze pokojowej wodę niegazowaną można przechowywać maksymalnie przez 3-4 godziny, zaś gazowaną 24 godziny. Natomiast w lodówce wartości te wynoszą odpowiednio 24 godziny dla wody niegazowanej oraz 48 godzin dla wody gazowanej. 

Jak skutecznie nawadniać organizm latem? – Nawilż swoją skórę

Pamiętaj również o nawilżaniu swojej skóry. Regularne nawilżanie zapewni utrzymanie równowagi hydro-lipidowej oraz ureguluje proces wydzielania sebum. Spowolni to również procesy związane z pojawieniem się zmarszczek.
Wartość:
127 zł
/5
(0)

89,00

/5
(0)

25,00

/5
(0)

29,00

/5
(0)

29,00

/5
(0)

29,00

/5
(0)

34,00

5.00/5
(2)

49,00

5.00/5
(2)

49,00

5.00/5
(1)

49,00

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pielęgnacja naturalna
W poszukiwaniu idealnego sposobu na zachowanie młodzieńczej jędrności skóry coraz częściej sięgamy po kosmetyki, które obiecują nam cudowne rezultaty w ekstremalnie krótkim czasie. W dzisiejszych...
Pielęgnacja naturalna
Skin flooding to technika, którą można porównać do zanurzania ciała w głębokim basenie. Polega na aplikowaniu kilku warstw nawilżających kosmetyków, które mają wręcz “zatopić” skórę...
Pielęgnacja naturalna
Już niedługo premiera najnowszej serii kosmetyków VIANEK Prebiotyczny. Dziś uchylimy rąbka tajemnicy i zdradzimy, jakie pielęgnacyjne nowości czekają na Was w naszej ofercie! Gotowi na...
Scroll to Top