Odpowiednie nawodnienie jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Woda gwarantuje prawidłowy przebieg procesu trawienia, odpowiada za zachowanie właściwej temperatury ciała, zapewnia ruchliwość stawów, bierze udział w usuwaniu toksyn oraz jest kluczowa w przebiegu większości reakcji zachodzących w ustroju. O tym jak jest ona ważna może świadczyć także fakt, że występuje we wszystkich naszych tkankach – we krwi w 94%, mózgu i mięśniach w 75%, zaś w kościach w ilości 22%. W zależności od wieku i płci stanowi aż 50-70% masy ciała człowieka.
Jak skutecznie nawadniać organizm latem? – Ile i jak?
Powinniśmy wypijać od 1,5 – 2 litrów płynów dziennie, co przekłada się na 6 do 8 pełnych szklanek wody. Na pierwszy rzut oka wypicie tak dużej ilości może okazać się czymś niewykonalnym. Na szczęście opracowano proste zasady picia płynów, które pozwolą nam uzupełnić ich zalecaną ilość w diecie. Płyny należy spożywać w ciągu dnia systematycznie i powoli, nawet gdy nie odczuwamy pragnienia. Dzięki temu stopniowo uzupełniamy ubytki, a nasz organizm będzie w stanie dostarczoną wodę prawidłowo zagospodarować. Dodatkowo warto zacząć dzień od szklanki wody oraz wypić ją tuż przed kąpielą oraz przed zaśnięciem. Ważnym trikiem pozwalającym na zwiększenie ilości wypijanych płynów jest także trzymanie szklanki wody w zasięgu ręki i oka, co będzie nam przypominać o jej regularnym przyjmowaniu. I co najistotniejsze – należy pamiętać, że źródłem wody w naszej diecie są także produkty spożywcze. Pod tym względem wyróżniają się owoce: truskawki, arbuz, grejpfrut, melon, ananas, warzywa: cukinia, pomidor, ogórek, kapusta, a także produkty mleczne, tj.: mleko, kefir, maślanka i jogurt.Jak skutecznie nawadniać organizm latem? – Jaką wodę wybrać?
Dla naszego zdrowia ważne jest nie tylko to, ile wody wypijamy, ale również jaką wodę wybieramy. Rynek spożywczy obfituje w dużą ilość różnych rodzajów wód. Dostępne są zarówno wody źródlane, mineralne, stołowe i lecznicze. Po którą więc warto sięgnąć?- Woda źródlana – butelkowana jest zaraz po wydobyciu z podziemnych źródeł. Zawiera zazwyczaj do 500 mg składników mineralnych w 1 litrze;
- Woda mineralna – nisko-, średnio- lub wysokozmineralizowana zawiera około 1000 mg/l składników mineralnych;
- Woda stołowa – otrzymana jest w wyniku połączenia naturalnej wody źródlanej z wodą mineralną lub różnymi składnikami mineralnymi;
- Woda lecznicza – zawiera poniżej 1000 mg/l składników mineralnych, posiadając przy tym jeden bądź więcej składników farmakodynamicznie czynnych.