Promocje
Menu
Produkty
Szukaj

Kocanka w kosmetykach – właściwości i działanie

Kocanka włoska to ciekawa roślina, szeroko wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym. Nic dziwnego! Szeroki wachlarz właściwości i mnogość zastosowań sprawia, że coraz częściej po nią sięgamy.

Helichrysum italicum - co to znaczy?

Helichrysum italicum – pod taką nazwą znajdziemy tę niepozorną roślinę w składzie kosmetyku, chociaż potocznie nazywana jest nieśmiertelnikiem. Tę wyjątkową nazwę zawdzięcza kwiatom o intensywnie żółtej barwie, które nawet po zasuszeniu nie tracą kształtu czy koloru. W zależności od technologii i części rośliny, można uzyskać z niej olej, hydrolat lub olejek eteryczny. Każdy z nich cechuje się niesamowitymi właściwościami.

Trochę więcej o kocance

Sama kocanka włoska jest rośliną zieloną, o żółtych kwiatach, która od wieków była wykorzystywana zarówno w kuchni jako przyprawa, jak i w kosmetyce. Wykazuje właściwości regenerujące, łagodzące i kojące, ale także dba o barierę hydrolipidową i działa obkurczająco i uszczelniająco na naczynia krwionośne. To wszystko sprawia, że sprawdzi się u większości cer!

Olej z kocanki jest pozyskiwany w procesie maceracji kwiatów. Gotowy produkt ma głęboki, żółty kolor i ziołowy, charakterystyczny zapach. Cechuje się działaniem regenerujacym, obkurczającym i uszczelniającym, dzięki czemu zmniejsza opuchliznę i widoczność naczyń krwionośnych oraz łagodzi rumień. Nawilża i niweluje podrażnienia, a dodatkowo wykazuje działanie antyoksydacyjne!

Olejek eteryczny z kocanki jest silnie skoncentrowanym produktem, który najczęściej stosujemy miejscowo. Łagodzi ból i opuchliznę, dlatego polecany jest szczególnie cerom trądzikowym. Często wykorzystywany jest wspomagająco w inhalacjach górnych dróg oddechowych.

Zdjecie hydrolatu z kocanki Oleiq

Hydrolat z kocanki włoskiej powstaje w wyniku ekstrakcji kwiatów, dzięki czemu zachowuje niezwykłą, żółtą barwę i wspaniałe właściwości. Może być stosowany solo jako tonik lub dodatek do kremów czy maseczek. Jego działanie regenerujące z pewnością pokochają posiadacze cer trądzikowych, z rosaacea czy z AZS. Dzięki zawartości antyoksydantów i flawonoidów, działa przeciwstarzeniowo, rozjaśniająco i nawilżająco.

Kocanka włoska jest rośliną o niesamowitych właściwościach, którą zdecydowanie warto wprowadzić do pielęgnacji.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pielęgnacja naturalna
Temat świadomej pielęgnacji staje się coraz bardziej powszechny. Podczas zakupów nie sięgamy już po przypadkowe kremy z półek sklepowych, a dokładnie analizujemy składy kosmetyków, szukając...
Pielęgnacja naturalna
Z radością ogłaszamy, że do rodziny ALOESOVE dołączają dwie nowe linie kosmetyków naturalnych, które zrewolucjonizują codzienną pielęgnację twarzy – ALOESOVE Pink&Blue. Wprowadzając na rynek dwie...
Pielęgnacja naturalna
Choć coraz więcej osób, w poszukiwaniu naturalnych i skutecznych metod wzmacniania oraz przyspieszania porostu włosów, sięga po wcierkę do skóry głowy, wciąż jest to niedoceniany...
Scroll to Top