📦 Dostawa już od 8,99 zł
📦 Dostawa już od 8,99 zł
Promocje
Menu
Produkty
Szukaj

Róża damasceńska – płynne złoto Bułgarii

 

Róża damasceńska to piękna, intensywnie pachnąca roślina, która jest uprawiana w Dolinie Róż w Kazanłyku w Bułgarii od ponad 300 lat. Ma niezwykłe walory dekoracyjne i dlatego była stosowana jako ozdoba domowych ogrodów. Z powodzeniem wykorzystywana jest także w kosmetyce i medycynie naturalnej.

Róża damasceńska – co to jest? 

ża damasceńska to roślina ozdobna o słodkim, intensywnym zapachu i pięknych kwiatach. Powstała z połączenia dwóch gatunków róży – Rosa Phoenica i Rosa Gallica. Jest uprawiana w Dolinie Róż w Kazanłyku w Bułgarii od ponad 300 lat, nie można jej spotkać rosnącej dziko. Uznaje się, że Dolina Róż posiada wyjątkowe, unikalne warunki, które pozwalają na uzyskanie najwyższej jakości olejku różanego. Z tego względu zyskała miano “płynnego złota Bułgarii”, gdyż olejek eteryczny z niej pozyskiwany jest uznawany za najlepszy na świecie. Róże zbierane są tylko przez kilka godzin dziennie – od wschodu słońca do godzin przedpołudniowych, gdyż wtedy właśnie kwiaty mają największe stężenie olejków.  

Z róży damasceńskiej wytwarza się olejek i wodę różaną. Olejek jest bardzo cennym składnikiem, bo potrzeba aż pięciu ton płatków róży do wyprodukowania jednego litra olejku! 

Róża damasceńska – właściwości  

Poza urodą i zapachem róża damasceńska ma również wiele innych, niezwykłych wlaściwości.  

Olejek z róży damasceńskiej jest wykorzystywany także w aromaterapii. Używany we wnętrzach poprawia nastrój i zapewnia piękny, świeży oraz przede wszystkim naturalny zapach.

Róża damasceńska – zastosowanie w kosmetyce 

Róża damasceńska jest wyjątkowym surowcem roślinnym. Ma działanie regenerujące, nawilżające. Poprawia jędrność ielastyczność skóry, wzmacnia naczynka, rozświetla i dodaje skórze blasku.

W kosmetyce wykorzystywany jest głównie olejek z róży damasceńskiej otrzymywany w procesie ekstrakcji lub destylacji jej płatków. Naturalny olejek zawiera kilkaset składników, m. in. estry, alkohole, aldehydy i wiele innych, które składają się na jego niezwykły bukiet zapachowy i dlatego jest wzorcem zapachu kwiatowego w perfumiarstwie. Warto dodać, że nie można odtworzyć go z żadnych innych syntetycznych składników. 

Dużą popularnością, poza olejkiem, cieszy się także hydrolat różany, który jest produktem ubocznym w procesie pozyskiwania olejku różanego. Ma właściwości tonizujące więc z powodzeniem zastąpimy nim tonik czy odżywczą mgiełkę. Warto stosować hydrolat po każdym myciu twarzy, by przywrócić prawidłowe, fizjologiczne pH skóry i wzmocnić jej płaszcz hydrolipidowy. Dzięki temu cera nie będzie ściągnięta i przesuszona, a my przygotujemy ją na dalsze etapy pielęgnacyjne. 

Hydrolat z róży damasceńskiej możemy również zastosować po opalaniu – ukoi i zregeneruje podrażnioną promieniami słonecznymi skórę. Może być używany także w pielęgnacji włosów – odświeży je i skutecznie nawilży. Szukasz naturalnych perfum? Hydrolat różany będzie idealny – otuli ciało przyjemnym, wyrazistym zapachem. 

2 thoughts on “Róża damasceńska – płynne złoto Bułgarii”

  1. Różę damasceńską uwielbiam w codziennej pielęgnacji! Fajny tekst oby więcej takich opisów tych pięknych roślin.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pielęgnacja naturalna
Dzieci są naturalnie ciekawe świata i chętnie naśladują dorosłych, zwłaszcza swoich rodziców. Dziewczynki często obserwują swoje mamy podczas codziennych rytuałów pielęgnacyjnych i marzą o własnych...
Pielęgnacja naturalna
Wybór idealnego prezentu na Dzień Mamy może być sporym wyzwaniem. Choć nasze Mamy znamy doskonale i wiemy, co lubią najbardziej, często stajemy przed trudnym wyborem:...
Pielęgnacja naturalna
Delikatna skóra wokół oczu jest wyjątkowo narażona na pojawianie się zmarszczek. Chyba każda z nas chciałaby, aby linie wokół oczu były mniej widoczne, a głębokie...
Scroll to Top