Zima to najgorszy okres dla naszej skóry. Mróz, wiatr, gwałtowne zmiany temperatur, suche powietrze w ogrzewanych pomieszczeniach – to wszystko sprawia, że każdy rodzaj cery zimą radzi sobie gorzej i potrzebuje dodatkowego wsparcia. Brak grubej warstwy tłuszczowej, powoduje, że o skórę twarzy należy zadbać szczególnie. Prowadzi to do powstawania podrażnień i zaczerwienień. Mniejsza ilość lipidów sprawia również, że cera staje się sucha. Aby dobrze ją zregenerować, warto jest sięgnąć po bogatsze konsystencje, oparte na olejach i masłach, o dużej zawartości witamin, ceramidów i cholesterolu.
Składniki zimowego kremu - Historia cold creamu
Podstawę do wytworzenia i stworzenia formy zimowych kremów stanowi receptura tzw. cold creamu, który stosowany jest w kosmetyce od 2 tys. lat. Wynalezienie tej formy przypisuje się Galenowi (Claudius Galenus), jednemu z najznakomitszych lekarzy Starożytnego Rzymu. Początkowo stosowano go jako środek czyszczący oraz panaceum na wiele różnych dolegliwości skórnych takich jak podraż nienia, otarcia czy zadrapania. Receptura tego kremu powstała przez intensywne mieszanie wody z roztopionym woskiem pszczelim i oliwą z oliwek, jednak proces powstawania takiej emulsji był bardzo pracochłonny, a krem często ulegał rozwarstwieniu. W późniejszych kompozycjach oliwa z oliwek została zastąpiona olejem ze słodkich migdałów, a także dopracowano odpowiednie proporcje pozostałych składników, wody różanej i wosku pszczelego. Gdy cold cream został wprowadzony do produkcji przemysłowej, naturalne składniki zastąpiono tańszymi i trwalszymi, takimi jak parafina, wazelina i sztuczne emulgatory. Jednak na całe szczęście nadal na rynku kosmetycznym znajdziemy cold cream o tradycyjnej, naturalnej formule, często wzbogacony dodatkowo witaminą E, aloesem czy olejkami eterycznymi.
Wyświetl ten post na InstagramiePost udostępniony przez Polskie kosmetyki naturalne 🍃❤ (@sylveco.pl)
Składniki zimowego kremu - Najlepsze oleje na zimę
Krem zimowy powinien zapewniać skórze fizyczną ochronę, tworzyć szczelną barierę, a zarazem powinien być lekki i pozbawiony uczucia tłustości. W składzie zimowych kremów muszą znaleźć się więc naturalne oleje roślinne, które działają na skórę regenerująco, normalizująco i zmiękczająco. W ich składzie znajdziemy także składniki aktywne tj. witaminy, minerały i antyoksydanty. Oleje te sprawdzają się w pielęgnacji każdego rodzaju skóry i łatwo się wchłaniają. Łagodzą podrażnienia, działają ochronnie i naprawczo.
Na zimę najlepsze będą:
• Oliwa z oliwek, która doskonale odżywia, nawilża oraz regeneruje skórę. Dodatkowo opóźnia objawy starzenia, oraz wygładza istniejące zmarszczki. Posiada dobroczynne działanie ochronne przed czynnikami zewnętrznymi.
• Olej jojoba to płynny wosk uzyskiwany z wiecznie zielonego krzewu o nazwie simondsja kalifornijska. Bogaty w spore ilości witaminy A (wspomaga naturalne funkcjonowanie skóry), witaminę E (przyspiesza regenerację skóry i spowalnia jej starzenie się), witaminę F. Olej ten łatwo wchłania się przez skórę i jest stosowany do wszystkich typów skóry – nawet trądzikowych.
• Olej ze słodkich migdałów, tłoczony na zimno bursztynowy olej intensywnie nawilża, łagodzi i wygładza skórę. Działa przeciwzmarszczkowo i nadaje skórze blasku. Nie pozostawia na powierzchni skóry tłustego filmu, szybko się wchłania. Masła i woski to naturalne substancje kosmetyczne. Możemy je stosować zarówno jako samodzielne kosmetyki, jak i dodatki w kremach i balsamach do ciała. W obu tych formach stanowią one prawdziwe bogactwo substancji odżywczych, które znakomicie dbają o dobrą kondycję skóry.
• Wosk pszczeli, stanowi produkt uboczny powstały podczas wytwarzania miodu przez pszczoły, tworzy tzw. plastry, które wypełniane są miodem przez pracowite owady. Dociera do głębszych warstw skóry, przez co zapobiega utracie wody z naskórka. Nawilżające działanie wosku pszczelego sprawia, że skóra jest miękka, gładka, elastyczna i dotleniona, nie wykazuje przedwcześnie procesów starzenia. Wosk pszczeli dzieli się na wosk pszczeli żółty, surowy produkt i wosk biały, który uzyskuje swój kolor w wyniku tzw. procesu bielenia.
• Masło kakaowe jest otrzymywane z nasion kakaowca. Ogromnym atutem jest działanie nawilżające, odżywcze i regenerujące. Masło kakaowe uzupełnia braki w naturalnym płaszczu lipidowym skóry, zapobiegając utracie nawilżenia.
• Masło shea – nazywane też bardzo często masłem karité, to olej, który wydobywa się z nasion afrykańskiego drzewa Masłosz Parka. Shea ma formę twardego masła o biało-beżowym odcieniu, który po rozgrzaniu w dłoniach przybiera konsystencję płynnego i tłustego oleju. Zawiera duże dawki witaminy E i F oraz substancje naturalnie chroniące skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Opóźnia proces fotostarzenia skóry.
Świetnym dodatkiem w kremach zimowych będą także ceramidy, które wykazują działanie odżywcze i regeneracyjne. Skutecznie odbudowują naturalną barierę ochronną skóry, jednocześnie hamując nadmierną utratę wody.
Zobacz nasze kremy do twarzy (przesuń w bok, aby zobaczyć więcej)
Składniki zimowego kremu - Co powinny zawierać kremy zimowe
Kremy zimowe w swoim składzie powinny zawierać również:
• Witaminę E, która wspomaga regenerację wysuszonej skóry, odbudowuje warstwy lipidowe naskórka, przez co zwiększa ochronę skóry przed czynnikami zewnętrznymi.
• Alantoinę i pantenol, które wykazują silne działanie nawilżające, regenerujące, kojące i ściągające. Łagodzą zaczerwienienia twarzy wywołane mrozem, a także zmniejszają pieczenie i uporczywy świąd.
• Skwalan, zatrzymuje wilgoć i ogranicza utratę wody przez naskórek. Zapewnia skórze miękkość, elastyczność oraz natychmiastowe ukojenie.
• Witaminy K i PP, chronią naczynka przed pękaniem, co jest częstym zjawiskiem w mroźne dni.
• Filtry, które dodatkowo zapewniają ochronę przed promieniowaniem słonecznym.