Promocje

Menu

Produkty

Szukaj

Ekstrakt z kwiatu chabru bławatka

INCI: Centaurea Cyanus Flower Extract

Gatunek ten pochodzi z rejonów śródziemnomorskich, ale występuje niemal w całej Europie i w Azji. Niegdyś chabra bławatka można było spotkać na wszystkich łąkach i polach uprawnych. Stosowanie pestycydów skutecznie wyeliminowało tą roślinę, czyniąc z niej gatunek wręcz rzadki. Surowcem są kwiaty bogate w glikozydy antocyjanidowe, flawonoidy i sole mineralne. Kwiaty chabru stosowane są w przypadku stanów zapalnych oczu. Niebieski barwnik (cyjanina) wyodrębniony z kwiatów bławatka służy również do nadawania barwy niektórym lekom lub mieszankom ziołowym.

Hamuje namnażanie się bakterii
Zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych
Łagodzi podrażnienia i problemy okolicy oczu
Redukuje reakcje alergiczne

Składnik ten znajdziesz w

/5
(0)

25,00

/5
(0)

29,00

/5
(0)

29,00

/5
(0)

29,00

5.00/5
(2)

49,00

5.00/5
(3)

49,00

5.00/5
(1)

49,00

5.00/5
(1)

29,00

/5
(0)

49,00

Odkryj wszystkie kosmetyki i ciesz się różnorodnością produktów

Scroll to Top