Glukozyd decylowy


INCI: Decyl glucoside

Glukozyd decylowy należy do grupy związków o nazwie „alkilopoliglukozydy”, są to środki powierzchniowo czynne, mające w swojej budowie cząsteczki cukru prostego. Glukozyd decylowy pochodzi z oleju kokosowego oraz cukrów. Jest to delikatny i skuteczny detergent biodegradowalny o charakterze niejonowym. Łagodny dla skóry i włosów, posiada również właściwości lekko kondycjonujące, polecany szczególnie jako środek myjący w produktach dla niemowląt i dzieci z uwagi na wyjątkowo dobrą tolerancję.