Lanolina


INCI: Lanolin

Lanolina (Cera Lana, Lanolin) jest woskiem otrzymywanym przez oczyszczenie i odwodnienie owczej wełny z tzw. „tłuszczopotu”. Jest to mieszanina estrów kwasów tłuszczowych z alkoholami sterolowymi i wolnych alkoholi sterolowych. Przypomina właściwościami wydzielinę gruczołów łojowych ludzkiej skóry.

Właściwości lanoliny:

  • wykazuje dużą zdolność penetracji, intensywnie przenikając w głąb naskórka – ułatwia przenikanie innych substancji aktywnych,
  • działa zmiękczająco i wygładzająco na naskórek, tworzy charakterystyczny film okluzyjny, zapobiega utracie wody,
  • zmniejsza szorstkość i łuszczenie się skóry, łagodzi pęknięcia i zranienia,
  • nawilża i uelastycznia