Leksykon składników

Alkohol cetylowy

INCI: Cetyl Alcohol


Alkohol cetylowy - alkohol tłuszczowy, jest pozyskiwany w wyniku redukcji wodorem kwasu palmitynowego pochodzącego z olejów roślinnych. W kosmetykach pełni funkcję emulgatora i stabilizatora emulsji. Ponadto zmiękcza naskórek, ogranicza transepidermalną utratę wody z naskórka (TEWL), przyspiesza wchłanianie innych składników. Podobnie jak alkohol cetylostearylowy, tworzy na powierzchni skóry i włosów warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza.

Produkty zawierające Alkohol cetylowy