Leksykon składników

Betaina kokamidopropylowa

INCI: Cocamidopropyl betaine


Betaina kokamidopropylowa - należy do grupy amfoterycznych środków powierzchniowo-czynnych. Pozyskuje się ją z naturalnych surowców (olej kokosowy), wykazuje dobre właściwości pianotwórcze, również przeciwbakteryjne. Jako łagodny detergent pozostawia częściwo warstwę lipidową w stanie nienaruszonym, przez co nie jest tak mocno oczyszczającym surfaktantem, jak powszechne środki powierzchniowo-czynne, należące do grupy anionowych. Z tego też powodu występuje praktycznie w każdym produkcie konwencjonalnym, gdyż łagodzi działanie drażniących SLS, SLES, itp. 

Produkty zawierające Betaina kokamidopropylowa