Leksykon składników

Glukozyd decylowy

INCI: Decyl glucoside


Glukozyd decylowy należy do gupry związków o nazwie "alkilopoliglukozydy", są to środki powierzchniowo czynne, mające w swojej budowie cząsteczki cukru prostego. Glukozyd decylowy pochodzi z oleju kokosowego oraz cukrów. Jest to delikatny i skuteczny detergent biodegradowalny o charakterze niejonowym. Łagodny dla skóry i włosów, posiada również właściwości lekko kondycjonujące, polecany szczególnie jako środek myjący w produktach dla niemowląt i dzieci z uwagi na wyjątkowo dobrą tolerancję.

Produkty zawierające Glukozyd decylowy