Leksykon składników

Kwas mlekowy

INCI: Lactic acid


Kwas mlekowy - kwas należący do gupy hydroksykwasów (AHA), o działaniu złuszczającym, nawilżającym i przeciwstarzeniowym. Występuje w kwaśnym mleku, jogurcie, żurku, kiszonce. Jest jednym z głównych składników NMF (naturalnego czynnika nawilżającego w skórze i włosach). Forma lewoskrętna jest biologicznie aktywna. Posiada większą cząsteczkę od kwasu glikolowego, działa łagodniej i jest bezpieczniejszy. Wykazuje tażke lepsze, niż kw. glikolowy, działanie przeciwstarzeniowe.


Właściwości kwasu mlekowego:



  • poprawia koloryt i strukturę skóry

  • stymuluje produkcję ceramidów

  • wpływa na produkcję kolagenu

  • spłyca drobne zmarszczki powierzchniowe

  • pomaga w redukcji przebarwień

  • odblokowuje pory i działa antybakteryjnie


Pałeczki kwasu mlekowego oraz produkty ich metabolizmu pozwalają utrzymać mikroflorę bakteryjną miejsc intymnych, gdzie fizjologiczne pH wynosi od 3.6 do 4.5. Dzięki temu możliwa jest ochrona przed podrażnieniami, a przede wszystkim przed rozwojem niepożądanych drobnoustrojów.

Produkty zawierające Kwas mlekowy