Leksykon składników

Oleinian glicerolu

INCI: Glyceryl oleate


Oleinian glicerolu - ester kwasu oleinowego i gliceryny, otrzymywany z olejów bogatych w ten kwas tłuszczowy (oliwa z oliwek, olej arachidowy, z orzechów włoskich). Należy do grupy emolientów i składników re-natłuszczających (jeśli występuje w produktach myjących). Włosom nadaje miękkość i gładkość. Posiada właściwości emulgujące.

Produkty zawierające Oleinian glicerolu