Leksykon składników

Olej arganowy

INCI: Argania Spinosa Kernel Oil


Olej arganowy (Argania Spinosa (Argan) Nut Oil, Argan Oil) wytłacza się z nasion drzewa arganowego, występującego w południowo-zachodniej części Maroko. Składa się w 80% z nienasyconych kwasów tłuszczowych, co nadaje mu szczególne właściwości pielęgnacyjne. Ponadto zawiera sporą ilość witaminy E (do 670 mg/100 g), pilofenole i sterole (stigmasterol, spinasterol, schotenol). Posiada pomarańczowy kolor oraz delikatny orzechowy zapach.


Właściwości oleju:



  • jest nazywany eliksirem młodości o silnym działaniu regenerującym skórę, stąd wykorzystywany jest do produkcji przede wszystkim kosmetyków przeciwstarzeniowych, gdyż chroni przed przedwczesnym pojawianiem się zmarszczek,

  • łagodzi objawy alergii, egzemy, trądziku i poparzeń słonecznych,

  • chroni naskórek przed wysychaniem, uspokaja podrażnioną skórę, wygładza,

  • poprawia elastyczność skóry, odbudowuje płaszcz hydrolipidowy, chroni tkankę łączną,

  • neutralizuje wolne rodniki, wzmacnia włosy i paznokcie,

  • można go stosować jako olejek do opalania, masażu i kąpieli.

Produkty zawierające Olej arganowy