Leksykon składników

Olej z pestek winogron

INCI: Vitis Vinifera Seed Oil


Olej z pestek winogron (Vitis Vinifera Oil, Grapeseed Oil) otrzymywany jest z nasion winorośli właściwej. Posiada bardzo wysoki poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych (powyżej 90%), jest bogatym źródłem witaminy E, zwanej witaminą młodości (do 120 mg/100 g). Ponadto zawiera również flawonoidy, witaminy A i B6, resweratrol, minerały i lecytynę.


Olej ten jest całkowicie przyjmowany i wchłaniany przez skórę, nie pozostawia nieprzyjemnie tłustej powierzchni.


Zastosowanie oleju:



  • dzięki wysokiej zawartości witaminy E wykazuje działanie przeciwrodnikowe, hamuje procesy starzenia skóry, polecany jest szczególnie do skóry dojrzałej,

  • ma właściwości kojące i łagodzące, przyspiesza regenerację naskórka i rozświetla cerę,

  • jako delikatny emolient wygładza, lekko natłuszcza i nawilża skórę,

  • przeciwdziała powstawaniu zaskórników, ma działanie tonizujące i przeciwzapalne,

  • poprawia napięcie i jędrność skóry,

  • z uwagi na to, że jego skład przypomina strukturę lipidową skóry, wzmacnia jej naturalną barierę ochronną.

Produkty zawierające Olej z pestek winogron