Rokitnik zwyczajny


INCI: Hippophae rhamnoides

ROKITNIK ZWYCZAJNY – posiada pomarańczowe lub żółte, soczyste i aromatyczne jagody. W starożytnej Grecji owoce rokitnika dodawano do paszy dla koni, aby miały piękną, lśniącą sierść. Stąd wywodzi się nazwa łacińska krzewu hippophae (hippos – koń; phaos – błyszczący). W Rosji nazywany także syberyjskim ananasem, ze względu na charakterystyczny smak. Stanowi skarbnicę składników odżywczych: witamin (szczególnie C), prowitaminy A, mikro- i makroelementów, karotenoidów. Od wieków medycyna korzysta z właściwości rokitnika w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, miażdżycy, przy radioterapii. Wykazuje on wybitnie regenerujące i odżywcze działanie na skórę.