INCI: Activated Charcoal

Węgiel aktywny – dzięki swojej strukturze idealnie radzi sobie z przyciąganiem i wchłanianiem toksyn, zanieczyszczeń ze skóry, nadmiaru sebum czy też zrogowaciałego naskórka. Wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, rozjaśniające i kojące. Z uwagi na swoje właściwości stosowany jest w produktach do oczyszczania i pielęgnacji głównie cer tłustych, mieszanych i trądzikowych. Pomaga zwalczyć zaskórniki, złagodzi zmiany zapalne na skórze, oczyści ją i odświeży.  Eliminuje także przykre zapachy. Węgiel aktywny jest w 100% naturalnym surowcem kosmetycznym, bardzo łagodnym dla skóry, nie powoduje podrażnień i nie narusza jej bariery ochronnej. Dodatkowo stymuluje wzrost komórek pozostawiając skórę wzmocnioną i wygładzoną.