Codzienna dieta aż w 70% decyduje o ogólnym stanie zdrowia, a pierwszym zauważalnym sygnałem pogarszającej się kondycji naszego organizmu jest zły stan skóry. Według medycyny chińskiej wiele chorób można zdiagnozować właśnie poprzez oględziny skóry.
Wszystkie procesy odpowiedzialne za wygląd naszej skóry mają początek wewnątrz naszego ciała, a najważniejszym elementem w tych procesach jest odżywienie organizmu. Tylko od nas zależy to, w jaki sposób go odżywimy i jak wartościowe będą składniki, które będziemy mu dostarczać w codziennej diecie. Odpowiednio zbilansowana dieta jest w stanie spowolnić lub zahamować naturalne procesy zachodzące w naszej skórze podczas dojrzewania lub starzenia się. Najbardziej pożądanymi cechami zdrowej skóry są: elastyczność, sprężystość , gładkość, odpowiednie nawilżenie.
Wśród wielu produktów, występujących w codziennej diecie, pojawiają się związki, które szczególnie korzystnie mogą wpływać na skórę, poprawić jej wygląd oraz łagodzić objawy chorób skórnych.
Wiosenna dieta na skórę i włosy – Na blask skóry i nie tylko
Kwas foliowy kojarzy się głownie z witaminą, którą należy spożywać przed planową ciążą, jak również w jej trakcie, w celu prawidłowego rozwoju dziecka. Jednak okazuje się, że ma on również istotny wpływ na wygląd skóry, a mianowicie dodaje jej naturalnego blasku. Natomiast niedobór kwasu foliowego może zahamować wzrost i odbudowę komórek, co utrudnia np. regenerację uszkodzonej skóry. Do produktów zawierających największe ilości kwasu foliowego należą: świeże drożdże, brokuły, awokado, szparagi, szpinak, owoce pomarańczy.
Idealnym przepisem na naturalne rozświetlenie skóry będzie koktajl ze świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy z dodatkiem połówki banana i garści zblendowanych liści szpinaku. Jeżeli chcemy jeszcze dodatkowo zwiększyć zawartość kwasu foliowego w naszym posiłku, możemy posypać koktajl namoczonymi w letniej wodzie nasionami żyta.
Wiosenna dieta na skórę i włosy – Pierwiastek piękności
Siarka jest jednym z podstawowych składników keratyny – białka skóry, oraz kolagenu, który odpowiada za młody wygląd, dlatego też nazywana jest “pierwiastkiem piękności”. Siarka ma ogromne znaczenie w procesie regeneracji naskórka, a zatem zatrzymuje starzenie się. Jest wykorzystywana w leczeniu chorób skóry, takich jak trądzik, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca i wiele innych. Siarka wykazuje także działanie przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze oraz przeciwgrzybicze. Niedobór tego pierwiastka w naszej diecie może powodować, że skóra traci jędrność i blask. Bogatym źródłem siarki są produkty wysokobiałkowe – mięso i podroby, jaja, mleko. Sporo ilości tego pierwiastka można znaleźć także w cebuli i czosnku. Inne produkty zawierające siarkę, o których warto wiedzieć, to warzywa: owies, groch, kapusta, kalafior, brokuły, chrzan, rzodkiewka, rzepa, rzeżucha, karczochy, oraz owoce: morele, awokado i truskawki.
Najlepszym przepisem na siarkową „sałatkę piękności” będzie skomponowanie produktów o największej zawartości siarki . Należy zatem udusić dobrej jakości mięso, np wątróbkę, która poza tym, że zawiera spore ilości siarki, stanowi również najbardziej pokaźne źródło wielu witamin i minerałów spośród wszystkich rodzajów surowców mięsnych. Podczas duszenia dodajmy poszatkowaną cebulę wraz z czosnkiem, a następnie do gotowych składników pokrojoną rzodkiewkę, liście roszpunki i świeżą rzeżuchę. Do smaku: sól oraz pieprz.
Wiosenna dieta na skórę i włosy – Skuteczna w walce z cellulitem
Witamina B6 jest odpowiedzialna przede wszystkim za równowagę wodno-lipidową skóry, a więc wspomaga walkę z cellulitem. Spowalnia procesy starzenia, wpływając na syntezę kolagenu. Witamina B6 pomaga w przypadkach trądziku związanego z cyklem miesięcznym. Współuczestniczy w produkcji białek ważnych dla funkcjonowania skóry. Witamina B6 uelastycznia skórę twarzy, dlatego jest często spotykana w preparatach kosmetycznych. Niedobór tej witaminy sprawia, że skóra staje się „ziemista”, a także sprzyja łojotokowemu zapaleniu skóry twarzy i szyi.
Produkty zawierające witaminę B6 to przede wszystkim produkty zbożowe: płatki kukurydziane, kiełki pszeniczne, mąka pełnoziarnista, a także ziarna soi. Znajduje się również w rybach, zwłaszcza w łososiu i makreli, oraz w owocach: bananach i orzechach włoskich.
Najlepszym przepisem, zwłaszcza dla kobiet zmagającymi się z cellulitem, będzie „koktajl antycellulitowy”. Aby go przygotować potrzebujemy świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta, połówki banana, selera naciowego i łyżkę orzechów włoskich. Wszystkie składniki należy razem zblenedować, gotowy koktajl włożyć do lodówki na dwie godziny i po tym czasie bezpośrednio spożyć.
Zadbaj o swoją skórę szczotkując ją i nawilżając ją np odżywczo regenerującym olejkiem do ciała marki VIANEK
@sylveco.pl Jak pozbyć się cellulitu? Rady znajdziecie w filmiku! 🥰 #sylveco #szczotkowanie #olejekdociała #vianek ♬ Pieces (Solo Piano Version) – Danilo Stankovic
Wiosenna dieta na skórę i włosy – Na powrót młodości
Witamina A zapobiega rogowaceniu i pogrubieniu naskórka. Gromadzi się ona w tkance podskórnej, dzięki czemu pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji, nadając jej ciepły koloryt. Podtrzymuje efekt opalenizny i przygotowuje skórę na działanie promieni słonecznych. Przywraca blask i młodość skórze zniszczonej w wyniku zbyt intensywnego korzystania ze słońca. Wspomaga także procesy odbudowy skóry, co opóźnia jej starzenie się. Witamina A potrafi „zdziałać cuda”! Stosuje się ją w leczeniu niektórych chorób skóry, między innymi takich jak: trądzik, łuszczyca, egzema, owrzodzenia i inne.
Beta-karoten to prowitamina witaminy A. Jego źródłem są głównie zielone warzywa liściaste, a także żółte i pomarańczowe warzywa i owoce, ale również produkty pochodzenia zwierzęcego, jak mleko, masło i jaja. Co ciekawe – możemy spożywać te produkty bez strachu o przedawkowanie, ponieważ nasz organizm przetwarza tyle beta-karotenu, ile dokładnie jest nam potrzebne. Należy do silnych antyoksydantów i skutecznie zwalcza efekty szkodliwego działania wolnych rodników. Należy pamiętać, że pierwszymi objawami niedoboru witaminy A może być suchość oraz szorstkość skóry, wtedy najlepiej zastosować kurację witaminową w postaci koktajlu, która uzupełni braki witaminy A.
Bogatym w witaminę A i równocześnie bardzo odżywczym posiłkiem będzie smaczny koktajl, skomponowany z marchwi, dyni, pomarańczy i suszonych moreli. Składniki należy zmiksować na jednolitą masę.
Wiosenna dieta na skórę i włosy – Na przebarwienia i suchość skóry
Witamina E nazywana jest witaminą płodności. Ma szczególną zdolność neutralizowania wolnych rodników. Jej działanie polega na wbudowywaniu się w warstwy naskórka i struktury błon komórkowych, dzięki czemu chroni przed utlenieniem i zniszczeniem jego warstwy lipidowej. Poza tym zapobiega wysuszeniu skóry i powstawaniu stanów zapalnych. Zmniejsza rumieńce i obrzęki spowodowane promieniowaniem ultrafioletowym. Sprzyja tworzeniu kolagenu, a poprawiając elastyczność – wygładza skórę i doskonale nawilża. Pomaga w likwidowaniu tzw. plam starczych, czyli przebarwień skóry, które najczęściej pojawiają się na twarzy i dłoniach. Najlepszym źródłem witaminy E są kiełki pszenicy, pełne ziarna zbóż, oliwa z oliwek i inne oleje roślinne, pestki słonecznika i nasiona dyni.
Ciekawą propozycją na posiłek z wysoką zawartością witaminy E będzie przygotowanie sałatki z następujących produktów: jajo na twardo z dodatkiem kukurydzy, sałaty, kiełków pszenicy, garstki migdałów i odrobiny oliwy z oliwek.
Wiosenna dieta na skórę i włosy – Naturalny odświeżacz skóry
Najbardziej spektakularny efekt działania witaminy C polega na „odświeżeniu” skóry, ponieważ bardzo skutecznie neutralizuje toksyny, co jest szczególnie ważne dla osób mieszkających w dużych miastach, gdzie wraz z zanieczyszczeniami atmosferycznymi toksyny są wchłaniane w dużych ilościach. Witamina C wywiera korzystny wpływ na syntezę kolagenu, wpływając na elastyczność i sprężystość skóry, a tym samym działa przeciwzmarszczkowo. Koryguje stan kruchych i skłonnych do pękania naczyń krwionośnych. Pełni znaczącą rolę w przebiegu procesów metabolicznych skóry. Należy jednak pamiętać, że warunkiem zaspokojenia naszych potrzeb jest stała, tzn. ciągła „dostawa” tej witaminy. Starsze osoby powinny przyjmować więcej witaminy C, zwłaszcza jeżeli piją kawę, mocną herbatę, palą papierosy, z uwagi na to, że wszelkie używki powodują nadmierne zużycie puli witaminy C.
Bogatym źródłem witaminy C są owoce sezonowe: czarne porzeczki, maliny, aronia, truskawki, jak również owoce tropikalne, zwłaszcza cytrusy. W warzywach najwięcej witaminy C znajduje się w pomidorach, papryce, ziemniakach oraz szpinaku.
Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C wystarczy przygotować w trzy minuty owocowy mus, do którego dodamy po garści czarnych porzeczek, truskawek oraz malin. Możemy używać również mrożonych produktów, ponieważ proces ten nieznacznie wpływa na straty witaminy.
Wiosenna dieta na skórę i włosy – Na pękające naczynka
Witamina K bierze udział w procesie regeneracji zmian związanych z pękaniem naczyń krwionośnych. Koryguje koloryt skóry z poszerzonymi i pękającymi naczynkami krwionośnymi. Zapobiega powstawaniu tzw. “pajączków” i zasinień związanych z urazami, operacjami chirurgicznymi, czy zabiegami kosmetycznymi. Swoje zastosowanie ma w kremach dla skóry skłonnej do tworzenia się niewielkich wylewów i siniaków, a także do cery naczynkowej. Najlepszym rozwiązaniem, które przyniesie pożądane efekty jest przyjmowanie witaminy K zawartej w pożywieniu. Najwięcej witamin K znajduje się w zielonych warzywach: szpinaku, jarmuż, sałacie i lucernie.
Do przygotowania „bomby witaminowej” z dużą ilością witaminy K należy użyć szpinaku, jarmużu, brokułów i awokado. Wszystko ze sobą zblendować i spożywać w postaci koktajlu.
Wiosenna dieta na skórę i włosy – Na niechciane wypryski
Cynk reguluje gospodarkę hormonalną oraz produkcję łoju wewnątrz skóry, dzięki czemu działa przeciwtrądzikowo. Długotrwałe zażywanie cynku osłabia wchłanianie miedzi, więc oba składniki mineralne powinny być przyjmowane razem. Cynk poprawia hemostazę organizmu, zmniejsza stany zapalne skóry, przyspieszania gojenie się ran i urazów zewnętrznych. Działa leczniczo na żylaki, owrzodzenia i wszelkie schorzenia skórne. Wzmaga odporność skóry na różnego rodzaju infekcje. Ponadto poprawia wygląd i koloryt skóry, ma wpływ na proces jej regeneracji. Ogranicza proces powstawania wolnych rodników. Najbardziej korzystnym źródłem cynku są orzechy, ziarna słonecznika oraz dyni, które możemy spożywać w formie przekąski, drugiego śniadania lub podwieczorku. Pamiętajmy jednak, ze nasiona i orzechy to produkty wysokokaloryczne i z uwagi na dużą zawartość tłuszczów roślinnych ich nadmiar w naszej diecie może wywoływać dodatni bilans energetyczny, co w konsekwencji doprowadza do przybierania na wadze.