Promocje

Menu

Produkty

Szukaj

Letnie, zdrowe napoje

Odpowiednie nawodnienie jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, szczególnie w ciepłe i słoneczne dni. Czysta woda jest najlepsza dla tkanek, gwarantuje prawidłowy przebieg procesu trawienia, odpowiada za zachowanie właściwej temperatury ciała, zapewnia ruchliwość stawów, bierze udział w usuwaniu toksyn oraz jest kluczowa w przebiegu większości reakcji zachodzących w ustroju. 

Nie każdy z nas lubi smak czystej wody dlatego, coraz większą popularnością cieszą się wody smakowe. Czy są one równie zdrowe, jak woda mineralna? Niestety, taka woda to po prostu słodzony, niezdrowy napój, po który coraz częściej sięgają rodzice, którzy kupują je dla swoich dzieci. To duży błąd, gdyż żadna chemiczna woda smakowa nie dostarczy małemu organizmowi nawet minimalnych wartości odżywczych. W wodach smakowych znaleźć możemy głównie konserwanty, w tym najbardziej popularny i niezdrowy – benzoesan sodu.  Oprócz cukru, sztucznych barwników, wody dosładza się również zmorą naszych czasów – syropem glukozowo fruktozowym oraz aspartamem. Często na etykietach wód smakowych znajdziemy także kwas cytrynowy, który przedłuża przydatność do spożycia owego produktu oraz reguluje kwasowość. Gazowane wody smakowe nasycone są sztucznie dwutlenkiem węgla, który negatywnie wpływa na cały układ pokarmowy, zaburzając jego prawidłową pracę. Taki napój to również źródło zbędnych kalorii – 1,5 litra płynu to 200  kcal! 

Domowe wody smakowe

Starajmy się polubić wodę to najlepszy i najskuteczniej gaszący pragnienie płyn, gdy jednak nie możemy się przemóc, żeby pić ją czystą, spróbujmy poprawić jej smak naturalnymi dodatkami. Niewielki dodatek przypraw, ziół, olejków eterycznych i letnich owoców nadaje zwyczajnej wodzie nowe moce i przyjemny smak. Takie wody są zdrowe, dostarczą naszemu organizmowi witamin i minerałów oraz łatwo je przygotować. W zależności od składników nasz napój może być orzeźwiający, kojący lub nawet odprężający. Lato to taka pora roku, która daje nam ogrom możliwości w komponowaniu naszych wód smakowych. Warto wykorzystać dary z ogrodu i sadu owoce, zioła, warzywa, a nawet te z lasu, jak np. zdrowe i aromatyczne pędy sosny. Letnie owoce takie jak maliny, truskawki, czarne jagody możemy zamrozić, a następnie zmiksować i zalać letnią wodą.  Możemy z nich również zrobić kostki lodu i dodawać je do wody. Idealne do napojów letnich będą również aromatyczne zioła.  

Oprócz klasycznej mięty, melisy i bazylii warto do wody smakowej dodać mniej znane rośliny letnie: 

Rumianek, znajdziemy go na łąkach oraz w ogródkach przydomowych. Ma właściwości łagodzące, przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Dodany do wody nadaje jej lekko mleczny smak. 

Chaber bławatek, antocyjany, znajdujące się w niebieskich płatkach rośliny zmieniają kolor wody na różowy. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne i moczopędne. 

Kwiaty bzu czarnego, mają miły aromat i lekko muszkatołowy smak. W połączeniu z wodą, cytryną i miodem idealnie nadaje się jako napój na gorące letnie dni, oprócz tego wzmacnia odporność  organizmu. 

Lawenda, ma słodki smak z lekko cytrusową nutą. Kwiatostany należy zalać   przegotowaną wodą i zostawić pod przykryciem na około pół godziny. Gdy wystygnie, napar rozcieńczamy zimną wodą, dodajemy plasterki cytryny i pomarańczy oraz kilka listków mięty.   

Rozmaryn, to bliski krewny mięty, ma cytrusowo- leśny smak i orzeźwiający aromat. Idealnie komponuje się z plastrami cytryny, pomarańczy i świeżym imbirem. 

Tak przygotowany przez nas napój  możemy dosłodzić miodem, ksylitolem lub naturalnym sokiem z kwiatów czarnego bzu. W celu zapewnienia naszej wodzie smakowej dłuższej świeżości przechowujmy ją w lodówce. 

Domowe przepisy

Woda odprężająca 

Umytą i dobrze wyszorowaną pomarańczę kroimy w plasterki bez obierania. Do dzbanka dodajemy kilka łodyżek świeżej lawendy, pokrojoną pomarańczę i liście melisy. Wszystko lekko zgniatamy i zalewamy średniozmineralizowaną wodą. Odstawiamy na ok.10 minut i pijemy! 

Woda odświeżająca 

Woda truskawkowa z cytryną i odrobiną bazylii lub trawą cytrynową to propozycja dla najmłodszych. Jest aromatyczna i orzeźwiająca. Potrzebujemy: 

  • dzbanek wody mineralnej 
  • garść dojrzałych słodkich truskawek 
  • kilka plasterków cytryny ze skórką 
  • kilka listków bazylii lub trawy cytrynowej 

Wszystkie produkty układamy na dnie dzbanka i zalewamy wodą. Odstawiamy na godzinę do lodówki, gdzie nasza woda nabierze odpowiedniego aromatu. 

Woda z ogórkiem arbuzem i miętą polecana jest  na upalne, letnie dni. Pokrojone warzywa wraz z miętą zalewamy zimną wodą, odstawiamy na chwilę, by następnie cieszyć się smakiem pysznego, zdrowego napoju. 

Woda izotoniczna 

Aby uzupełnić utracone w trakcie wysiłku i upału elektrolity, skuteczna będzie woda izotoniczna. Potrzebujemy: 

  • 0,5 litra wody wysoko zmineralizowanej 
  • sok z połówki cytryny lub całej pomarańczy  
  • 1 łyżka miodu  
  • duża szczypta soli (na 1.5 l dajemy 1/3 łyżeczki soli) 

Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką) i schładzamy.  

Letnie koktajle

Koktajle to świetny pomysł na dostarczenie organizmowi niezbędnych i odżywczych składników w letnie dni. Taka mieszanka sezonowych warzyw i owoców skutecznie przyśpiesza przemianę materii, wpływa na stan skóry, redukuje tkankę tłuszczową i pomaga pozbyć się zbędnych toksyn z organizmu. Koktajle możemy wykonywać na bazie wody mineralnej lub kokosowej, mleka, jogurtu, kefiru czy soku. Do każdego z nich możemy dodawać orzechy, pestki słonecznika, dyni, zdrową chlorellę, spirulinę lub sproszkowany zielony jęczmień. Ich smak możemy wzbogacać aromatycznymi przyprawami oraz wzmacniać ich działanie przez dodanie różnych olejów. 

Zielone koktajle, są lekkostrawne i niezwykle odżywcze. Stanowią połączenie zieleniny (jarmuż, szpinak, natka pietruszki, sałata, zielony seler), z owocami. Zielenina zawiera dużą dawkę chlorofilu, enzymów i potrzebnych nam na co dzień pierwiastków m.in. żelaza, magnezu, fosforu i potasu oraz witamin z grupy B, witaminy A, E i K oraz spore ilości białka. Błonnik występujący w zieleninie spowalnia wchłanianie cukru z owoców, dlatego zielone koktajle mogą być spożywane przez osoby chore na cukrzycę. Najlepiej łączyć zieleninę z owocami w proporcjach 60% dojrzałych owoców + 40% zielonych warzyw. Jeżeli smak koktajlu jest dla nas zbyt mdły, zawsze możemy doprawić go miodem, cytryną, imbirem czy przyprawami. 

Koktajle owocowo- warzywne, połączenie owoców i warzyw może być dowolne. Wykorzystujemy i miksujemy takie owoce i warzywa, które mamy dostępne. Pyszne połączenie stanowi burak z jabłkiem i marchewką, czy jabłko z bananem i malinami.  Gdy chcemy, aby koktajl był bardziej sycący, możemy dodać do niego orzechy, płatki owsiane lub otręby. Taki napój to prawdziwa bomba witaminowa i źródło energii na cały dzień. 

Owocowe kompoty

Kompot najczęściej kojarzy się nam z dzieciństwem i wakacjami spędzonymi u ukochanej babci.  To owocowy napój z gotowanych owoców, schłodzony w ciepłe dni smakuje najlepiej.  Do kompotu  najlepiej użyć świeżych lub mrożonych, choć mogą być też suszone. Do zrobienia tego owocowego napoju najlepiej wykorzystać owoce sezonowe; porzeczki, maliny, truskawki, agrest czy truskawki. Możemy je łączyć lub zrobić kompot z jednego owocu np. z jabłek. Zamiast cukru do dosłodzenia  warto użyć syropu z agawy czy ksylitolu.  

Opracowała Elżbieta Typek 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pielęgnacja naturalna
Swędząca skóra głowy nie daje Ci spokoju? Problem pojawia się nagle, w najmniej odpowiednich momentach? A może trwa od tygodni i powoli zaczynasz się z...
Pielęgnacja naturalna
Okres świąteczny to czas magii, ciepła i radości, płynącej z dzielenia się z bliskimi. Każdego roku na rynku pojawiają się wyjątkowe kalendarze adwentowe, które sprawiają,...
Pielęgnacja naturalna
Kwas salicylowy to prawdziwy hit w pielęgnacji skóry trądzikowej, tłustej i problematycznej. Ten składnik nie bez powodu zdobył tak dużą popularność – doskonale oczyszcza, reguluje...
Scroll to Top