Sprawdź zakładkę PROMOCJE i zobacz co dla Ciebie przygotowaliśmy
Promocje
Menu
Produkty
Szukaj

INCI: Salix Alba Bark Extract

Ekstrakt z kory wierzby białej 

Istnieje wiele gatunków wierzby, a niemal każdy z nich ma wartość farmaceutyczną. Są to cenne drzewa -pyłko oraz miododajne, występujące na półkuli północnej Europy, Azji i Ameryki. Kora wierzby białej jest cenionym surowcem leczniczym i kosmetycznym od lat. Zawiera garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne oraz związki salicylowe ( prekursory kwasu salicylowego). Dzięki temu wykazuje właściwości przeciwzapalne i bakteriostatyczne. Wyciąg z kory wierzby białej stosowany zewnętrznie jest silnym środkiem antyseptycznym i ściągającym. Sprawdzi się w pielęgnacji cery tłustej, łojotokowej, trądzikowej lub naczynkowej.

  • działa przeciwzapalnie i bakteriostatyczne
  • środek antyseptyczny i ściągający
  • ułatwia złuszczanie warstwy rogowej naskórka
  • uszczelnia naczynia włosowate
Scroll to Top