🤩 Z kodem WEEKEND rabat na cały sklep -20%
Promocje
Menu
Produkty
Szukaj

INCI: Symphytum Officinale Root Extract

Ekstrakt z korzenia żywokostu 

Żywokost lekarski należy do rodziny ogórecznikowatych. Występuje w Europie, w środkowej Azji, na Syberii, Azji Mniejszej i Ameryce Północnej. W Polsce jest rośliną pospolitą, rosnącą na terenie całego kraju. Surowcem kosmetycznym jest korzeń żywokostu. Zawiera on biologicznie aktywną alantoinę, przez co produkty z żywokostem polecane są najczęściej by zneutralizować ból po poparzeniach, zranieniach. Ponadto, zawiera on  śluzy, garbniki, fenylokwasy i niewielkie ilości alkaloidów. 

  • przyspiesza gojenie ran
  • stymuluje regenerację tkanek
  • łagodzi podrażnienia
  • pobudza mechanizmy obronne skóry
Scroll to Top