Cannabis Sativa (Hemp) Seed Oil (olej z konopi siewnej, olej konopny)

Konopie siewne, nie mające nielegalnych zastosowań, uprawiane są aktualnie głównie w celach komercyjnych. Pozyskiwany z nich olej nazywany jest “najbardziej zbilansowanym” olejem kosmetycznym z uwagi na idealną proporcję pomiędzy ilością nienasyconych, a nasyconych kwasów tłuszczowych. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe stanowią 81 % zawartości oleju. Warunkuje to unikalne właściwości kosmetyczne tego surowca. NNKT wzmacniają zniszczone komórki sprawiając, że skóra wygląda młodo. Skład oleju wzbogaca dodatkowo szereg przeciwutleniaczy, minerałów, fitosteroli, fosfolipidów oraz witamin (A, B1, B2, B3, B6, C, D i E). Olej ten zawiera wiele substancji biologicznie czynnych o właściwościach regenerujących, przeciwzapalnych i fotoprotekcyjnych. Jest pomocny w pielęgnacji skór borykających się z różnymi problemami dermatologicznymi. Pomocny w pielęgnacji skóry suchej, zniszczonej, dojrzałej i trądzikowej. Łagodzi stany zapalne i zmniejsza przebarwienia. Zaliczany jest do “suchych” olejów z uwagi na szybkość wchłaniania oraz brak pozostawania na powierzchni skóry tłustego filmu.